Silke

Ligeså luksuriøs, lækker og stærk silken er, ligeså sart er den, når det kommer til vask. Silke skal derfor altid enten kemisk renses eller vaskes på max. 30° med et silkevaskemiddel.

 

Vask:

Vælger man at vaske silken, skal man være opmærksom på at den mister lidt af sin glans. Den vil dog stadig være smuk og bliver ikke forringet af at blive vasket. Man kan vælge enten:

  • Maskinvask på håndvaskeprogram, silke- eller uldprogram på max. 30° og max 400 omdrejninger.
  • Håndvask

– For at skåne silken er det en god idé at vaske silke i en vaskepose.

– Vask altid kun med lignende farver, så der ikke sker afsmitning.

– Vær opmærksom på at silke i våd tilstand mister sin styrke. Vrid og træk derfor ikke i våd silke

– Hæng til tørre på en bøjle, så er det også nemmere at stryge.

 

Silkevaskemiddel:

Silke må kun vaskes med silkevaskemiddel. Det skyldes at almindelig vaskemidler oftest indeholder enzymer. Enzymer nedbryder det protein som silkesommerfuglelarven spinder silketråden af. Enzymerne vil i længden mørne silkentråden og gøre den porøs, så den knækker.

Brug aldrig skyllemiddel ved silkevask, da det ødelægger silken.

 

Krymp:

Vær opmærksom på at silke, ligesom andre naturprodukter, kan krympe, så sørg for at tage højde for dette, når du køber dit produkt eller skal vaske det. Høje temperaturer og høj centrifugering får tøjet til at krympe.

 

Strygning:

Man får det pæneste resultat ved at lade silke tørre på en bøjle, og det gør samtidig tøjet nemmere at stryge. Faktisk kan man ofte helt undgå at stryge silke, hvis man hænger det op lige efter vask. Strygning slider på silken og kvaliteter som silke crepe, der har en krøllede crepe-overfalde er lige så flotte, hvis de ikke bliver strøget. Vores silkeskjorter “Eve print” kommer i en sådan silke crepe.

Silkesatin har et mere glat look og kan derfor være flot at stryge let eller dampe, hvis det er blevet lidt krøllet efter vask.

Stryg helst silken mens den er fugtig og altid på vrangen. Læg evt. et stykke stof mellem strygejernet og silken, og anvend en temperatur på omkring 130 grader. Hvis du stryger den i tør tilstand, kan du anvende lidt damp, men sørg for at holde god afstand og brug et ordentligt dampstrygejern, så der ikke kommer damppletter. Det er bedst at dampe lyse silketekstiler, da sådanne damppletter ikke ses på de lyse farver. Damp er desuden mere skånsomt end at stryge direkte på stoffet, hvilket også er derfor vi anbefaler det i vores vaskeanvisninger.

 

Tumbling:

Silke bør aldrig tørretumbles

 

Pletter:

Hvis der kommer pletter på silke ligges silkestoffet på et tørt stykke stof med forsiden nedad. Man kan slå, ikke gnide, på bagsiden af stoffet med en hårdt opvredet, ren klud. Hvis nødvendigt kan der bruges lidt af det flydende silkevaskemiddel til at smøre på pletten, men vær forsigtig. Lad det ligge og virke et par minutter, hvorefter det vaskes med det samme eller sendes til rens.

Silke må ikke ligge i blød og pletten skal ikke indtørre men behandles med det samme, da ilt fiksere pletter og gør dem endnu mere genstridige.

 

Opbevaring:

Udsæt ikke silke for fugt og lys og beskyt det mod møl. Hæng evt. tøjet på polstrede bøjler eller fold det i så få folder som muligt.

 

Silkens styrker:

Silke er varmeskyende og har derfor ikke let ved at brænde.

Silke opfanger ultraviolette stråler og beskytter dermed huden.

Silke er fugtabsorberende og isolerende og meget behagelig mod huden.