Viskose

Tøv ikke med at købe det skønne viskosetøj du ønsker dig, følg blot vaskeanvisningen og pas godt på det, så har du det i din garderobe længe.

Viskose, eller rayon, er et vidunderligt blødt materiale fremstillet syntetisk på basis af regenererede cellulosefibre, men ligesom silken, er det sart når det skal vaskes.

Vask:

Husk at det altid er en god ide at vaske og stryge sit tøj på vrangen, så du ikke ødelægger de smukke overflader.

Viskose skal vaskes ved så lav temperatur som muligt, helst koldt eller 30° og aldrig over 40°.

  • Maskinvask på håndvaskeprogram, silke- eller uldprogram i koldt vand eller på 30° (aldrig over 40°). Let centrifugering, max 400 omdrejninger.
  • Håndvask.

– Vask altid kun med lignende farver, så der ikke sker afsmitning.

– Vær opmærksom på at viskose i våd tilstand mister op til 50% af sin styrke. Læg derfor aldrig viskose i blød. Vrid og træk ikke i våd viskose.

– Hæng til tørre på en bøjle, så er det også nemmere at stryge.

 

Vaskemiddel:

Viskose kan vaskes med almindeligt vaskemiddel (uden blegemidler).

 

Krymp:

Vær opmærksom på at viskose, ligesom andre naturprodukter, kan krympe lidt, så sørg for at tage højde for dette, når du køber dit tøjet eller skal vaske det. Høje temperaturer og høj centrifugering får tøjet til at krympe ekstra. Noget af krympningen forsvinder når stoffet er tørt, bliver taget i brug eller strøget.

 

Strygning:

Man får det pæneste resultat ved at lade viskose tørre på en bøjle, og det gør samtidig tøjet nemmere at stryge.

Stryg helst viskosen mens den er let fugtig og altid på vrangen. Læg evt. et stykke stof mellem strygejernet og viskosen, og anvend en temperatur på omkring 130 grader. Hvis du stryger den i tør tilstand, kan du anvende lidt damp, men sørg for at holde god afstand og brug et godt dampstrygejern, der ikke danner damppletter. Det er bedst at dampe lyse tekstiler, da eventuelle damppletter ikke ses på de lyse farver. Damp er desuden mere skånsomt end at stryge direkte på stoffet, hvilket også er derfor vi anbefaler det i vores vaskeanvisninger.

 

Tumbling:

Viskose kan tørretumbles på lav temperatur (max. 80°).

 

Pletter:

Hvis der kommer pletter på viskose ligges stoffet på et tørt stykke stof med forsiden nedad. Man kan slå, ikke gnide, på bagsiden af stoffet med en hårdt opvredet, ren klud. Hvis nødvendigt kan der bruges lidt flydende vaskemiddel til at smøre på pletten, men vær forsigtig. Lad det ligge og virke et par minutter, hvorefter det vaskes med det samme.

Viskose må ikke ligge i blød og pletten skal ikke indtørre men behandles med det samme, da ilt fiksere pletter og gør dem endnu mere genstridige.

 

Opbevaring:

Udsæt ikke viskose for fugt og lys og beskyt det mod møl. Hæng evt. tøjet på polstrede bøjler eller fold det i så få folder som muligt.

 

Viskosens styrker:

Viskose strækker sig, når det bliver varmet af kropsvarmen og falder derfor flot, når det bæres på kroppen.

Viskose er blødt og lækkert og føles meget behagelig mod huden.