Der findes mange forskellige uldkvaliteter, men ens for dem alle er at de kommer fra dyrehår og har en isolernede effekt.
Byline har stor fokus på lækre, bløde uld kvaliteter som, ud over at lune, er behagelige at have på.
Den bedste behandling af store uldtrøjer er at lufte dem udendørs – gerne i fugtigt vej. Uld er selvrensende og det kan derfor være tilstrækkeligt blot at lufte uld fremfor vask, så længe tøjet ikke er beskidt. Spar derfor på hyppig vask af uld og gør det kun, når den virkelig trænger.
Hvis der er tale om tynde uldkvaliteter som sidder tæt på kroppen, kan de sagtens vaskes hyppigt efter brug så længe vaskeanvisningen følges.
Vask:
Ved vask af uld kan man vælge enten:
- Maskinvask på uld- eller håndvaskeprogram på max. 30° og skånsom centrifugering
- Håndvask
– Vask altid kun med lignende farver
– Vær opmærksom på ikke at vride og trække i våd uld, da det mister sin styrke i våd tilstand
– Når uldtøjet vaskes i hånden er det vigtigt, at vandet er håndlunkent. Uld tåler ikke skift i temperaturer. Derved bliver uldet chokeret og trækker sig sammen og krymper. Uld- eller håndvaskeprogrammer på maskinen er derfor oftest langt bedre, da de holder en konstant varme og ikke udsætter ulden for træk og slid på samme måde som almindelig håndvask.
– Læg til tørre på en flade – evt. ovenpå et håndklæde. Undgå at vride ulden. Kram evt. forsigtigt og lad håndklædet suge resten af vandet. På den måde holder det bedst formen.
Uldvaskemiddel:
Uld må kun vaskes med uldvaskemiddel, da enzymerne i almindeligt vaskepulver nedbryder uldfibrerne. Brug et vaskemiddel der indeholder lanolin. Det er uldens naturlige fedt og det er afgørende for at ulden bibeholder sin blødhed og ikke tørre ud.
Brug aldrig skyllemiddel til uld, da det ødelægger ulden.
Krymp:
Vær opmærksom på at uld, ligesom andre naturprodukter, kan krympe, så sørg for at tage højde for dette, når du køber dit produkt eller skal vaske det. Høje temperaturer, temperaturskift eller høj centrifugering får tøjet til at krympe.
Strygning:
Undgå at stryge uld
Tumbling:
Uld bør ikke tørretumbles
Pletter:
Hvis der kommer pletter på uld så vask det med det samme. Forsøg ikke at gnubbe pletter væk, da det kan ødelægge fibrene. Tag evt. din uldstrik til et professionelt renseri.
Opbevaring:
Er der tale om en uldstrik, skal det opbevares sammenfoldet i skabet. Al strik og jersey der hænger på bøjle risikerer at blive trukket skævt eller længere med tiden. Jo tungere strikken er, jo mere vil den trække sig og jo længere vil den blive, så en god fingerregel er kun at lade vævede tekstiler hænge på bøjle.
Peeling:
Der er mange faktorer der har indvirken på peeling af strik. Der kan være tale om korte fibre, uldens krusning, kroppens temperaturer m.m., men generelt opstår der pilling der hvor der er størst slid/gnidning på ulden så som under armene, langs siderne samt på undersiden af ærmerne.
Man kan forsigtigt fjerne pilling med fingrene eller man kan vælge at benytte en uldkam. Disse er lavet til at barberer pilling af dine uldkvaliteter, men sørg for at bruge dem forsigtigt, da de skærer enderne over og derfor kan skabe endnu flere.
Det er desværre næsten umuligt at undgå peeling, men vi bestræber os på at vælge kvaliteter med så høj peeling modstand som muligt. Du kan forebygge peeling ved at behandle dine kvaliteter korrekt og ved at undgå unødvendig slid på ulden, så som brug af skuldertasker, bælter o.lign.
Uldens styrker:
Uld er vandsugende og kan optage 40% uden at føles tung.
Uld er isolerende og beskytter både mod varme og kulde.
Uld har en høj slidstyrke.